23 вересня 2021 Україна переходить в жовту зону карантину. Очевидно, що помаранчева та червона зони не за горами.
Про те, що восени будуть введені нові карантинні обмеження, бізнесу було зрозуміло ще заздалегідь. Гадаємо, що влада розуміла це також. Представники бізнесу, зокрема ми – Українська ресторанна асоціація – неодноразово робили позови та намагалися завчасно опрацювати це питання та попередити небезпеку зупинки роботи ресторанів. Ми хотіли знайти найкращі рішення, але наші ініціативи не були підтримані. І сьогодні нам доводиться приймати те, що є: ми отримуємо нові правила за кілька днів до набуття їх чинності. Це обурює та вводить у ступор. Усьому бізнесу потрібні чіткі алгоритми та розуміння наших подальших дій.
Тому ми зібрали найгостріші питання та направили їх до Прем’єр-Міністра України
Шмигаля Д.А., Міністра охорони здоров'я Ляшка В.К., Заступника Міністра охорони здоров'я головного державного санітарного лікаря України Кузіна І.В. у офіційному зверненні з метою надання підтримки бізнесу.
У зв’язку з прийняттям та внесенням 20.09.2021 р. змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020р. №1236 були затвердженні нові правила та обмеження для суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування.
Ці питання, які цікавлять всіх, представників галузі громадського харчування:
• Як і хто буде рахувати вакцинованих в закладі співробітників? Чи відсоток вакцинованих буде вираховуватись від тих людей, які є на зміні в закладі?
• 80% вакцинованих співробітників як буде вираховуватись? Чи входять до 80% бухгалтер та працівники офісу?
• Якщо площу закладу орендують декілька ФОПів, та юридичних осіб, як будуть вираховувати 80%?
• Як і хто буде рахувати вакцинованих відвідувачів в закладі?
• Чи будуть надані всім спеціальні валідатори чи інші пристрої, що будуть сканувати кьюар коди в Дії або в паперовому вигляді?
• Якщо в людини немає Дії і паперового сертифіката, але є фото сертифікату чи буде цього достатньо?
• Які органи будуть здійснювати перевірки і які можуть бути штрафні санкції? Яким чином будуть відбуватися перевірки?
• Як швидко планується перехід із зеленої зони в червону?
• Чи будуть підходити замість ПЛР, експрес тести на антитіла і який у них буде термін дії (як часто їх потрібно буде робити)?
• Чи є в роз’яснення з приводу того що робити тим людям у кого є медична довідка про відведення від щеплень?
Також ми попросили долучати нас та наших колег, як представників сфери громадського харчування до обговорення питань в робочих групах, що стоються діяльності закладів громадського харчування під час карантину.
Адже без належного правового регулювання в майбутньому це однозначно призведе до банкрутства сотень тисяч підприємств галузі ресторанного господарства по всій країні, звільнення значної кількості фахових працівників, що, в свою чергу, буде викликати подібну ланцюгову реакцію у суміжних галузях економіки держави.
Сподіваємося, хоч із запізненням, бути почутими!
Текст офіційного звернення:
Comments