РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ

Українська ресторанна асоціація – громадська організація, заснована у 2020 році. Вся діяльність спрямована на вирішення виключно надконкурентних питань, пов'язаних із діяльністю сфери громадського харчування в Україні. У звітах перераховані (основні) пункти виконаної роботи та позначено результати, у досягненні яких взяла безпосередню участь Українська ресторанна асоціація.

Звіт про виконану роботу та результати за 2021 рік.

16.12.21. Проведена консультація щодо обов’язку прибирати сніг біля свого закладу чи магазину.

 

13.12.21. Проведена консультація щодо порядку використання пластикових пакетів.

 

14.12.21. Проведена онлайн-консультація «Підняття якісних показників в ресторані. +25% міф чи реальність? Розбір кейсів».

 

26.11.21. Надісланий повторний запит Голові Державної регуляторної служби України Кучеру В.О. щодо зміни місцевих Правил приймання стічних вод в частині усунення регуляторних бар'єрів для розвитку ресторанного та іншого бізнесу.

 

26.11.21. Надісланий офіційний лист до Прем'єр-Міністра України Шмигаля Д.А. із проханням посприяти ресторанній галузі та пропонувати витратити «Ковідну тисячу» у закладах громадського харчування.

 

16.11.21. Проведено роз’яснення нововведень щодо Товарного обліку у ФОП.

 

8.11.21. Більше 1000 ресторанів України взяли участь у флешмобі УРА «У цьому закладі безпечно»

 

4.11.21. Проведена онлайн-зустріч із головою Держпродспожив служби у м. Києві Олегом Рубаном – поставлені питання рестораторів, як працювати у Червоній зоні, і на які перевірки очікувати.

 

01.11.21. Проведена онлайн-консультація «Нові карантинні обмеження: умови роботи, сертифікати, перевірки та штрафи».

 

7.10.21. Старт Всеукраїнського флешмобу «У цьому закладі безпечно».

 

30.09.21. У Києві проведені відкриті безкоштовні консультації з питань податкового та управлінського обліку та юридичних питань.

 

30.09.21. Відбулася презентація Міністру охорони здоров’я Віктору Ляшко, начальнику управління Держпродспоживслужби Києва Олегу Рубану та рестораторам України проекту «100%. У цьому закладі безпечно».

 

29.09.21. Проведено роз’яснення нових правил роботи з алкоголем у закладах громадського харчування.

 

27.09.21. Надіслане звернення до Державної податкової служби України щодо роз’яснення змін до Положення про форму та зміст розрахункових документів та електронних документів.

 

21.09.21. Проведена зустріч у Міністерстві економіки на тему уніфікації правил реєстрації літніх майданчиків в Україні.

 

21.09.21. Надіслане звернення до Прем'єр-міністра та МОЗ за поясненнями до нових карантинних правил.

 

17.08.21. Надіслане звернення до Заступниці Міністра економіки України Новікової Ірини Юріївни із проханням змінити на загальнодержавному рівні порядок погодження розміщення літніх майданчиків стаціонарних закладів харчування.

 

5.08.21. Представники УРА взяли участь у галузевій онлайн-конференції для польських підприємців на тему: "HoReCa Україна онлайн".

 

29.07.21. Проведена юридична консультація онлайн «Перевірки Держпродспоживслужби: НАССР та інші питання»

 

28.06.21. Надали пропозицію Голові Державної регуляторної служби України Олексію Володимировичу Кучеру щодо вдосконалення нормативної бази в галузі водопостачання та водовідведення.

 

19.07.21. Розпочинаємо співпрацю із вищими навчальними закладами, які спеціалізуються на підготовці фахівців для індустрії. Перший «шефський» проект – сучасна навчальна лабораторія технологій у сфері готельно-ресторанної справи на базі Навчально-наукового інституту неперервної освіти і туризму Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП України).

 

07.07.21. Організовано та проведено «УРА сніданок» - зустріч із членами асоціації, доповіді від спікерів, обговорення гострих тем.

 

06.07.21. Проведено онлайн-практикум «Податки в ресторані: як платити менше, не порушуючи закон».

 

14.06.21. Проведено зустріч із керівником Головного Управління Держпродспоживслужби в м. Києві Олегом Рубаном на тему переходу країни і Києва у зелену зону.

 

31.05.21. Ресторани й кафе повертаються до цілодобової роботи, а також відкриваються нічні клуби.

 

31.05.21. Надіслано заклик до Президента та парламенту не відступати від задекларованих намірів та не підтримувати Ініційований Національним банком України та міжнародними платіжними системами меморандум про поступове зниження міжбанківської комісії (інтерчейндж) до 0,9% (що втричі перевищує граничний розмір комісії, встановлений Регламентом ЄС № 2015/751).

 

24.05.2021. Поданий Законопроект про 7% ПДВ для ресторанної галузі. Автор законопроекту - член Наглядової Ради УРА, Народний депутат України, Олексій Леонов.

 

26.04.21. Приєднуємося до всеукраїнського флешмобу «Ми хочемо працювати!»

 

22.04.21. Проведено онлайн-практикум «SMM. Комплексне промо закладу в соціальних мережах»

 

15.04.21. Загальні збори Української ресторанної асоціації. На зборах обрано Трахачова С.О. президентом асоціації; обрано склад Наглядової Ради; проголосовані основні принципи роботи та розвитку асоціації.

 

12.04.21. Оприлюднена публічна заява щодо необхідності законодавчого зниження комісій інтерчейнджу – у відповідь на Спільну заяву Ощадбанку, ПриватБанку та Райффайзен  Банку Аваль від 2 квітня 2021 року.

 

1.04.21. Надіслано звернення щодо видачі перепусток для проїзду у транспорті працівникам сфери громадського харчування.

 

24.03.21. Прес-конференція в УНІАН на тему законодавчого врегулювання вартості еквайрингу та інтерчейндж.

 

18.03.21. Міністр Культури створює Робочу групу кризового управління в умовах карантину та посилених протиепідемічних заходів. До складу групи входять представники ресторанної галузі: Президент «Української ресторанної асоціації» Сергій Трахачов; член Наглядової Ради «Української ресторанної асоціації» та Директор ТОВ «Стерео Плаза Груп» Максим Шульженко;  Голова наглядової ради ТОВ «Холдинг емоцій !FEST» Андрій Худо. Загалом Робоча група складається із 20 членів.

 

17.03.21. Надіслано звернення до Президента України щодо врегулювання на законодавчому рівні максимального розміру еквайрингу та міжбанківської комісії (інтерчейндж): вважаємо, що загальний розмір комісійної винагороди за послуги еквайрингу не повинен перевищувати 0,7%-1%.

 

26.01.21. Надіслано звернення до Міністра охорони здоров’я Максима Степанова із проханням скасувати обмеження роботи ресторанів після 23:00 та до 7:00.

 

22.01.21. Проведена онлайн-консультація «Нова постанова МОЗ та закон про мову: що важливо врахувати ресторатору?»

 

19.01.21. Київрада прийняла рішення ввести 50% оплати (першого внеску) за літні майданчики для тих, хто в 2020 році не сплачував перший внесок або в 2021 ставлять майданчик вперше.

 
 

Звіт про виконану роботу та результати за 2020 рік.

30.12.20 МОЗ звільнив ресторани від обов'язку використання гумових руковиць в роботі (Постанова МОЗ №57)

24.12.20 Проведення для членів УРА практикуму Терези Даштоян "Маркетинг доставки".

23.12.20 КабМін дозволив роботу ресторанів у Новорічну ніч до 7-ї ранку

20.12.20 Звернення до Кабінету Міністрів щодо повного зняття тимчасових обмежень роботи ресторанів у Новорічну ніч.

15.12.20 зустріч у КМДА. Питання: спрощення процедур видачі документів на літні та сезонні майданчики; продовження пільгової ставки за пайовий платіж у 1 грн у 2021; можливість розміщення місць для торгівлі біля закладів громадського харчування за спрощеною процедурою; спрощення процедури отримання дозволів на вивіски.

 

14.12.20 Видача одноразової допомоги рестораторам від держави через додаток ДІЯ (8000 грн)

 

09.12.20 Продовження часу роботи ресторанів до 23-00

 

09.12.20 Новий рік у ресторанах відбудеться. УРА ініціювала це питання і нам удалося отримати дозвіл працювати в новорічну ніч до 1.00.

 

02.12.20 Кабінет Міністрів відмінив в Україні карантин вихідного дня.

 

27.11.20 Детальний перелік дій у разі НАССР перевірки ресторанів Держпродспоживслужбою.

 

25.11.20 Опитування на тему оплати оренди: «Погодилися орендодавці знизити оплату у зв'язку із запровадженням карантину вихідного дня?»

 

25.11.20 набула чинності Постанова, згідно з якою Уряд повинен завчасно попереджати про посилення карантину.

 

23.11.2020 розроблено проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів» (щодо додаткової підтримки суб'єктів господарювання на період здійснення заходів, спрямованих на попередження виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)»).

 

19.11.20 Зустріч із заступником голови КМДА О.В. Харченко. У разі загального локдауну столична влада обіцяє полегшити навантаження на бізнес - не стягувати або відкладати певні відрахування до бюджету. УРА порушили питання можливості торгівлі на виніс, у ресторані за спрощеною процедурою.

 

19.11.20 Зустріч УРА з начальником Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві Олегом Рубаном. Обговорювалася неефективність карантину вихідного дня та необхідність узгоджувати дії влади з бізнесом до запровадження нових обмежень.

 

14.11.20 Зустріч із рестораторами Києва, представниками мереж та незалежних ресторанів. Обговорення планів подальшого захисту галузі від свавілля влади.

 

13.11.20 Зустріч із Міністром охорони здоров'я М. Степановим. Відбувся обмін думками, спроба переконання у неефективності карантину вихідного дня, спроба отримати підтвердження розрахунків від влади щодо ефективності запровадження карантину вихідного дня.

 

13.11.20 Петиція до Президента «Немає карантину вихідного дня» набирає за 2 дні, необхідні для розгляду 25000 голосів.

 

12.11.20 Зустріч із Головним санітарним лікарем Віктором Ляшком. Обіцяно компроміс з боку влади - скасування тимчасових обмежень роботи закладів громадського харчування у будні, скасування гумових рукавичок та мораторій на перевірки під час карантину.

 

11.11.20 Зустріч із міністром МЕРТ (економіки) І. Петрашко. Обговорено вимоги до влади щодо допомоги та компенсації втрат бізнесу від карантину за рахунок держави.

 

11.11.20 Організовано та проведено мирну акцію протесту рестораторів #МаюПравоПрацювати у 23 містах України. Київ – КабМін, обласні центри - місцеві ОДА та мірії міст.

 

05.11.20 Звернення до Президента щодо неприпустимості запровадження карантину вихідного дня для ресторанної сфери.

 

21.10.20 Проведено консультацію «Нові карантині обмеження. Як діяти за нових умов».

 

31.07.20 Підготовлено інфографіку про особливості роботи закладів громадського харчування за новими (з 01.08.20) правилами адаптивного карантину.

 

31.07.20 Проведення майстер-класу Іллі Демковського "Страви для доставки та в ресторані: у чому різниця".

 

23.07.20 Звернення до головного санітарного лікаря Ляшка В.К. про внесення змін до Постанови №32 з метою ослаблення карантинних вимог до ресторанів.

 

23.07.20 Прийнято рішення (за зверненням УРА від 28.04.20) КМДА про зниження пайового внеску за літні та всесезонні майданчики на 2020 рік до 1 грн та про перенесення здійсненої оплати на 2021 рік.

 

21.07.20 Консультація рестораторів країни «На підставі чого поліція складає протоколи щодо порушення «карантинного» законодавства?».

 

17.07.20 Ресторанам Закарпаття, Волині та Львова влада дозволила відкрити зали ресторанів та продовжила години роботи!

 

16.07.20 Зустріч із Головою Львівської ОДА. Головні теми: – зняття тимчасових обмежень на роботу ресторанів львівщини; уніфікація алгоритму перевірки та недопущення зловживань владою; співробітництво ресторанного бізнесу із профільними навчальними закладами.

 

16.07.20 Проведено лекцію для членів УРА «Тренди 2020 у ресторанному бізнесі. Актуалізація прогнозів»

 

14.07.20 Звернення до Прем'єр-міністра щодо зняття тимчасових обмежень у роботі закладів громадського харчування в Україні.

 

11.07.20 Зустріч УРА з рестораторами Закарпаття та місцевою владою, темою якої стала можливість зняття обмеження на час роботи ресторанів у регіоні.

 

08.07.20 Організовано та проведено для рестораторів Харкова зустріч із регіональною владою з питань перевірок держпродспоживслужби, поліції, МОЗ, уточнення вимог перевіряючих у регіоні.

 

07.07.20 Організована та проведена для членів УРА консультація "Кальяни у закладах громадського харчування: погляд юристів"

 

06.07.20 Зустріч у Луцьку із заступником голови Волинської ОДА Олександром Троханенком. Головні теми зустрічі: зняття обмежень роботи до 22:00, а також роботи в залах (на Волині досі працюють лише на літніх майданчиках).

 

06.07.20 Організовано та проведено для рестораторів Полтави зустріч із регіональною Держпродспоживслужбою з питань перевірок, уточнення вимог перевіряючих у Полтавському регіоні.

 

01.07.20 Проведення загальноукраїнського опитування, спрямоване на з'ясування стану, в якому знаходиться галузь громадського харчування.

 

27.06.20 Розгорнуте роз'яснення від голови юридичного комітету УРА «Чи може влада обмежити час роботи підприємств громадського харчування? Чому ці обмеження не законні?

 

26.06.20 Зустріч із Головою Полтавської ОДА. Розробка єдиного чек-листа перевірки ресторанів на дотримання санітарних норм. Обговорення спільних дій, пов'язаних із розвитком гастротуризму до Полтави.

 

25.06.20 Робоча зустріч УРА із заступником Голови Сумської ОДА. Обговорили шляхи послаблення контролю об'єктів громадського харчування Сумської області з боку контролюючих органів у зв'язку із «зеленою» зоною регіону та низькою небезпекою поширення коронавірусу.

 

24.06.20 Завітали до Харкова та зустрілися з Головою облдержадміністрації Олексієм Кучером. Виробили стратегію послаблення контролю ресторанного бізнесу регіону шляхом запровадження єдиного перевірочного чек-листа для перевіряльників та рестораторів.

 

24.06.20 Організована та проведена для членів УРА консультація «HACCP. Як запровадити те, що запровадити неможливо»

 

23.06.20 Столичним ресторанам дозволили працювати у залах за умови дотримання карантинних норм та обмежень.

 

22.06.20 Діалог з владою Києва щодо недоцільності та необґрунтованості вимоги застосування тестів ІФА працівникам громадського харчування за рахунок роботодавця. Норму було скасовано.

 

18.06.20 Введено нові параметри адаптивного карантину, що дозволяють повернутися до роботи ресторанної галузі більшості «закритих» регіонів протягом 2-х тижнів.

 

15.06.20 Організували та провели для членів Асоціації тренінг "Як діяти під час перевірки державними органами".

 

13.06. Підготували та безкоштовно поширили Правила роботи ресторанів відповідно до вимог та рекомендацій МОЗ щодо роботи ресторанів в умовах пандемії коронавірусу

 

05.06.20 Ресторанна галузь може повноцінно працювати з 5 червня. Ура! КабМін дозволив відкрити зали ресторанів з дотриманням карантинних норм у більшості регіонів України.

 

02.06.20 Організували та провели Мирну Акцію #відкрійресторані #мільйонбезробітних біля стін КабМіну. 500 представників ресторанної індустрії вимагали від влади надати дозвіл на початок роботи об'єктів громадського харчування в залах, а не лише на літніх майданчиках.

 

29.05.20 Зустріч з Головним санітарним лікарем України щодо початку функціонування закладів швидкого харчування.

МОЗ високо оцінює можливість початку роботи галузі вже найближчим часом.

 

28.05.20 Друга зустріч – до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України із заступником Міністра Дмитром Романовичем. Отримали згоду підтримати відкриття закладів з огляду на критичну ситуацію в галузі громадського харчування. Внесли пропозицію про відстрочення сплати податків та зборів нарахованих за період карантину та про введення мораторію на перевірки (на більший термін, ніж до 30.05.2020 р.)

 

28.05.20 Проведено опитування серед гостей закладів, щоб дізнатися, що вони думають про повернення до ресторанів після карантину.

 

26.05.20 Звернення до Президента та Прем'єр-міністра з питання можливості роботи об'єктів громадського харчування у залах.

 

26.05.20 організовано другий інтернет флешмоб #МільйонБезробітних #ВійдкрійРесторані з вимогою відкрити ресторани з 25 травня 2020

 

24.05.20 Підготовлено роз'яснення частини Розпорядження КМДА №47 від 23.05.2020 щодо роботи закладів харчування Києва в умовах карантину.

 

22.05.20 УРА домовилась із Головним Санітарним лікарем України Ляшко В.К. про солідарне вироблення правил відкриття закладів після карантину.

 

21.05.20 організований інтернет флешмоб #ВійдкрійРесторані з вимогою відкрити ресторани з 25 травня 2020

 

15.05.20 «Українська ресторанна асоціація» офіційно зареєстрована на території України.

 

11.05.20 Уряд дозволив роботу відкритих майданчиків та терас кафе та ресторанів.

 

08.05.20 офіційна заява мера Києва Віталія Кличка про підтримку бізнесу після виходу з карантину. «Для літніх майданчиків місто планує встановити символічну фіксовану суму пайової участі – 1 гривню».

 

07.05.20 Опитування «Як впливають коронавірус та пов'язані з ним заходи на українську ресторанну індустрію, особливо на власників бізнесу».

 

05.05.20 Чотири заняття з йоги, спеціально підготовлені фахівцями для працівників ресторанної сфери.

 

30.04.20 Юридична консультація з трудових відносин на час карантину.

 

29.04.20 Безкоштовна конференція «Знайомство з коучингом як інструментом для пошуку ресурсу у собі та підтримки в умовах невизначеності».

 

28.04.20 Юридична консультація щодо застосування поняття форс-мажору щодо ситуації з карантином.

 

28.04.20 Звернення до Прем'єр-міністра України через народних депутатів щодо відкриття літніх майданчиків ресторанів.

 

28.04.20 Публічно оголошення про створення «Української ресторанної асоціації» на основі Всеукраїнського антикризового центру, створеного UA Ресторатор.

 

28.04.20 П'ятий відео-ефір Всеукраїнського Антикризового Центру Рестораторів (аналіз подій за тиждень, стан ринку, проблеми та шляхи їх вирішення)

 

24.04.20 Звернення до Віталія Кличка з проханням звільнити власників літніх майданчиків ресторанів Києва від сплати пайового внеску у 2020 році.

 

27.04.20 Безкоштовна підтримка для співробітників ресторанного бізнесу від професійних коучів ICU Інститут Коучінга

 

22.04.20 Дослідження «Чого бояться гості ресторанів за умов пандемії?»

 

21.04.20 Підтримка та популяризація Публічного звернення рестораторів до Кабінету Міністрів з вимогою про дозвіл на відкриття літніх майданчиків ресторанів.

 

21.04.20 Четвертий відеоефір Всеукраїнського Антикризового Центру Рестораторів (аналіз подій за тиждень, стан ринку, проблеми та шляхи їх вирішення)

 

22.04.20 Перше засідання юридичного та HR комітетів ВАЦР

 

14.04.20 Третій відео-ефір Всеукраїнського Антикризового Центру Рестораторів (аналіз подій за тиждень, стан ринку, проблеми та шляхи їх вирішення)

 

09.04.20 Велике опитування рестораторів країни щодо фактичних цифр по всіх регіонах та форматах за березень 2020р.

 

07.04.20 Другий відео-ефір Всеукраїнського Антикризового Центру Рестораторів (аналіз подій за тиждень, стан ринку, проблеми та шляхи їх вирішення)

 

03.04.20 Роз'яснення про юридичні можливості регулювання відносин орендаря та орендодавця

 

02.04.20 Перший відео-ефір Всеукраїнського Антикризового Центру Рестораторів (про стан ринку, проблеми, шляхи вирішення)

 

30.03.20 Перше опитування щодо фактичного стану ресторанного ринку України; про те, як коронавірус впливає на бізнес і що роблять ресторатори для безпеки своїх гостей, співробітників та самих себе.

 

27.03.20 Наскільки безпечна доставка їжі в умовах карантину, і як зробити її ще безпечнішою. Відповіді на питання рестораторів

 

26.03.20 Ініціатива UA Restorator створення платформи для підтримки ресторанів #Спасем_Наши_Рестораны_Вместе

 

19.03.20 Перша відкрита консультація «Як ресторанам в умовах карантину працювати у правовому полі»

 

19.03.20 UA Restorator створює «Всеукраїнський Антикризовий Центр Рестораторів»

 

Передмова.

17.03.20 Уряд України відправляє ресторанний бізнес на карантин...

1143.jpg